Home > Hem > Att måla om husets fasad eller installera nytt larm

Att måla om husets fasad eller installera nytt larm

August 31st, 2016

Att köpa hus eller sommarbostad kan många gånger innebära renoveringar. Ibland krävs det en totalrenovering av hela huset och ibland kan andra projekt som att måla om fasaden eller installera nytt larm vara vad som krävs. Innan man sätter igång med sin renovering är det viktigt att planera vad som ska renoveras först och hur stor budget som finns tillgänglig för renoveringen.

Painting House

Att måla husets fasad är ett vanligt projekt som kan ge det ett helt nytt och fräscht utseende. Det är däremot ett projekt som kräver god planering och tid. Innan du börjar måla är det viktigt med ett ordentligt förarbete, där fasaden tvättas ren från mögel och smuts. Därefter behöver kanske fasaden skrapas för att bli av med gammal färg. De områden du skrapar måste sedan målas med grundolja. Därefter bör du täcka det som inte ska målas så att du inte får färg där du inte vill ha den. När du sedan börjar måla är det bra om du har tillgång till många penslar och rollers samt ett förlängningsskaft. Tänk på att vänta med att måla väggar som är varma och ligger i direkt solljus. Det är också viktigt att inte snåla med färgen utan stryk på ordentliga lager. När målandet är klart krävs det att du håller efter fasaden genom att tvätta den varje år. Då håller färgen längre.

Är huset inte falurött, som för övrigt måste vara den vanligaste husfärgen i landet, så är det bra att ta reda på vilken typ av färg huset är målat med tidigare. Varför du ska ta reda på detta är helt enkelt för att vidhäftningsförmågan kan vara sämre om färgtyperna inte överensstämmer. Genom att fråga föregående ägare om vilken färg de använde, kan du enkelt få fram typ av husfärg. Ibland finns sparade burkar att läsa informationen på och i värsta fall, får du ta hjälp av din färghandlare, som kan komma ut och ta ett färgprov som skickas iväg på analys.

sh_staff_board_jobDe vanligaste färgtyperna är akrylatfärg, alkydoljefärg, linoljefär, slamfärg och putsfärg. Falu rödfärg tillhör slamfärg och innehåller pigment från Falu koppargruva, därav namnet. Tillverkningen sker med färgpigment som fås fram ur rödmullen, som är en restprodukt efter miniralisering och vittring utav slamjord och den kopparfattiga malmen. Pigmenten blandas med vatten, vetemjölsklister och linolja.

Om du vill ha hjälp med ommålning av huset finns det många pålitliga företag att välja mellan. Mer information om detta kan du läsa om online. Tänk på att du kan utnyttja ROT-avdraget när du målar om. Med ROT-avdraget kan ommålningen bli mycket billigare då du endast betalar 50 % av kostnaden.

Ett annat projekt som många gör för att skydda sig själva och sitt hus är att installera nytt larm i bostaden. Att installera larm har blivit allt vanligare under de senaste åren då statiskt visar att inbrotten i Sverige har ökat. Ofta är larmet kopplat direkt till en larmcentral. Larmet kan även innehålla funktioner för att varna för brand och vattenläckor. Jämför gärna priser och utvärdera dina specifika behov innan du installerar larmet.

Speciellt sommaren är en tid då inbrotten ofta blir fler och förutom larm finns det också andra saker du kan göra. Många åker på semester under sommaren och då blir ditt hem extra utsatt för risken för inbrott. Ett alternativ kan då vara att be grannen att ta in posten eller parkera en av sina bilar (om de nu har två) på din uppfart. På så sätt ger du sken av att vara hemma vilket gör att eventuella tjuvar drar sig för att göra inbrott.

Ett alternativ på samma tema kan också vara att ha timer på lampor och annan elektronik. Det ser då också ut som du är hemma eftersom lampor tänds och släcks under dagens gång. Städa inte heller för mycket innan du åker. Om du lämnar saker framme ser det ut som att du kanske bara åkt på affären eller liknande. Allt för att försvåra för tjuven att avgöra om du är hemma eller ej.