Home > Hem, Säkerhet, Tips > De svaga punkterna i hemmet

De svaga punkterna i hemmet

June 12th, 2017

När det kommer till säkerhet i hemmet bör man alltid börja med att titta på vilka är de svaga punkterna. Om någon skulle försöka bryta sig in i hemmet kommer de mest troligt först försöka sig på några av de svaga punkterna först.

Det man då ska börja med är att kolla hemmets alla ytterdörrar. Vid val av ytterdörr finns det saker som kan göra en lite mer säker. En dörr som saknar glasparti i eller vid sidan av dörren är i grunden säkrare då de inte har något sätt för tjuvar att enklare komma åt insidan av dörren. Desamma gäller även dörrar med brevinkast. Eventuella terrass-, altan-, källar- och balkongdörrar bör också ses över .

Vad kan man då göra för att bättre säkra dessa dörrar? Till att börja med ska gångjärnen ha ett bra fäste i både dörr och karm med långa skruvar. De bör även vara ihopsatta så det inte går att slå loss sprintarna så man sedan bara kan lyfta bort dörren. Skruvarna ska heller inte vara åtkomliga utifrån när dörren är stängd. Man bör också förse dörrarna med bakkantbeslag då dessa gör det omöjligt att lyfta bort dörren om någon skulle slå loss gångjärnen.

Nästa svaga punkt i hemmet är fönsterna. Men till skillnad från vad man kanske sett i film så är det inte vanligt att tjuvar bara slår sönder en ruta och klättrar in. Det orsakar inte bara en massa oljud utan kräver även att man noga rensar karmen från glasbitar så man säkert kan ta sig in eller ut. Istället görs det bara ett litet hål så det går att sticka in handen och öppna fönstret inifrån.

Äldre fönster är så klart mer riskfyllda än nya. Har man därför ett äldre hus är det rekommenderar att man överväger att byta ut sina gamla fönster. På nyare fönster kan man sedan öka säkerheten ytterligare genom att sätta in fönsterlås och/eller montera fast en säkerhetsfilm som gör det svårare att göra hål i glaset till att börja med.