Home > Hållbart, Hem > Hållbara och säkra material

Hållbara och säkra material

December 18th, 2015

Om du använder dig av rätt material i och på hemmet kommer du slippa byta ut det på flera år, kanske inte ens under din livstid. Hållbar inredning är dessutom väldigt populärt just nu.

shutterstock_227145565 

Använd dig av marmor

Det här material har använts i slott, herrgårdar och palats i århundraden. Marmor är ett extremt tåligt material som knappt går att repa. Därför ser man det alltmer i butikerna i form av brickor och glasunderlägg men även som bordsskivor och fönsterbrädor. Man kan använda sig av grovkorniga marmor på golv för att minska halkrisken, och finkorniga som bänkskivor och dekoration.

Ren marmor är alltid helt vit, men olika föroreningar och andra ämnen skapar färgskiftningar som vi kallar marmorering. Du kan få marmor som nästan är helt svart och alla färgvarianter upp till vitt. I Sverige hittar man mycket marmor i urberget.

shutterstock_265958351

Använd dig av ek

När det kommer till trämaterial finns det en anledning varför ek är en av de dyraste träslagen att köpa. Exempelvis Per Morbergs skärbrädor av ek som kostar 4000 kronor. Ek passar väldigt bra om det ska utsättas för mycket fukt, såsom skärbrädor som tvättas dagligen eller träkonstruktioner utomhus. Kärnvirket är motståndskraftigt mot röta och tål höga halter fukt utan att förstöras eller försämras.

Ek kostar pengar så man använder det oftast bara i små mängder. Det är ett väldigt tungt träslag som tål mycket. Har man råd med kostnaden är det ett utmärkt träslag att lägga på golvet. Svensk ek växer upp till den biologiska norrlandsgränsen men det finns träd som klarat av det norrländska klimatet, fast inte många. Ekar kan bli upp till tusen år gamla. Man tror att den äldsta eken i Sverige är den stora Kvilleken i Småland som troligtvis är runt 750-950 år gammal.