Home > Hem, Tips > Hur bra och ren är din inomhusmiljö

Hur bra och ren är din inomhusmiljö

January 29th, 2021

Hur bra din inomhusmiljö är beror främst på luften du andas. För att få bra luft krävs en bra ventilation som tar bort de farliga ämnena och tar in ny fräsch luft. För att du ska må bra och trivas måste det även vara rätt temperatur, utformning och ergonomi eller möblering till exempel. Men om vi överhuvudtaget ska leva och må bra så måste vi börja med luften.

Luftföroreningar

I våra hem och på våra arbetsplatser uppstår luftföroreningar bara av att vi själva befinner oss där. Genom luften vi andas ut, de partiklar som utsöndras från våra kroppar och som på så sätt skapar damm och smuts. Vi lagar kanske även mat, röker eller tar in föroreningar utifrån genom kläder och skor. En god ventilation är bra ur säkerhetssynpunkt.

Ventilation

Tecken på dålig ventilation är om det är imma på fönstren, om imman på din badrumsspegel efter duschen inte försvinner inom en halvtimme eller om matos känns i andra rum än i köket.

För att förbättra inomhusluften ska du se över ventilationen, se till att inget är övertäckt eller avstängt. Genom att städa förbättrar du också luften. Det finns mer hjälp att få och du kan få tips genom att klicka dig vidare här.