Home > Säkerhet > Saker att tänka på om man har en kamin hemma

Saker att tänka på om man har en kamin hemma

July 23rd, 2015

När vintern är här är det viktigt med ett uppvärmt hus och det är vi i Sverige proffs på. Något annat vi är bra på är inredning och att få till mysfaktorn till max. Därför är det många som satsar på en braskamin, som både höjer mysighetsfaktorn väsentligt och sörjer för en behaglig temperatur inomhus.

Det finns dock några saker att tänka på när du har en kamin hemma och dessa har framförallt med säkerhet att göra. Så länge du har levande eld hemma finns det alltid risk för en brand, även om den är väldigt liten så är det alltid bäst att vara beredd om olyckan skulle vara framme.

Elda säkert

268385-fireplace-and-armchairDet första du bör göra är att satsa på en godkänd kamin. Den ska vara CE-märkt, ha ett Byggprodukt-certifikat och den ska också uppfylla Boverkets miljökrav angående utsläpp – som den här kaminen till exempel. Sedan är det också viktigt att kaminen du väljer är tillpassad efter ditt hem – golvet ska klara dess vikt och det bör finnas nog med plats för de minimimått som förespråkas.

På DinSäkerhet.se kan du läsa mer om eldsäkerhet. Du bör bland annat följa instruktionerna väl. Det är viktigt att använda rätt mängd ved och ha inte i för mycket på samma gång för då kan kaminen överhettas och risken för brand ökar. En regel är att ha max 3 kg ved i för varje timme. Om du har eldat i 3 timmar så är det en bra idé att låta eldstaden vila i 3 timmar. Något alla bör ha hemma, oavsett om du har en braskamin eller inte, är en installerad brandvarnare. En enkel och effektiv livräddare.

Men du som funderar på att köpa en braskamin kan vara lugn, för de kaminer som tillverkas idag är väldigt säkra.

Med en modern, stilren och säker kamin kommer både ditt hems mysfaktor och temperatur att höjas ordentligt.