Home > Säkerhet > Säkra ditt hem

Säkra ditt hem

August 16th, 2015

Hösten är på ingång och så väl det mysiga mörkret som får oss att vilja vara hemma och inomhus extra mycket. Med det kommer lusten att tända levande ljus samt vedkaminen, om man har en sådan.

1507422-fire-fighting

 

Levande ljus förhöjer mysfaktorn direkt med sina vackra lågor men det har sina baksidor som man bör tänka på. Det är framförallt risken för brand som många har i åtanke. Dessvärre sker det flera olyckor i våra svenska hem varje år på grund av brand orsakat av levande ljus, kvarglömda ugnsplattor eller generell oförsiktighet. Så för att njuta till fullo av det mysiga vinterhalvåret med levande ljus bör man göra sitt hem säkert. Det finns batteridrivna ljus som ser ut som levande idag om man vill vara extra försiktig, särskilt om man vet att man lätt glömmer av sig. Det eldas också för fullt i våra kaminer de kalla månaderna vintertid så se till att sotaren kommer regelbundet så du har sotat ordentligt och att du eldar på rätt sätt för att undvika soteld i skorstenen.

Vid brand

Ett tips är att använda sig av brandlarm samt att ha en brandsläckare tillgänglig. Du får gärna ha flera brandsläckare – en för varje plan i huset, tipsar Vi i Villa om. Brandfiltar kan också vara bra att förvara någonstans där man lätt kommer åt dem om olyckan skulle vara framme. Gärna nära köket också ifall det börjar brinna på spisen. Se till att ha brandvarnare på alla plan i huset, gärna fler än en som larmar högt så alla vaknar om olyckan är framme även om man sover. Idag finns det brandlarm som kopplar upp sig direkt mot vaktbolag som kan se om det brinner via en kamera som är inkopplad i ditt hus eller lägenhet, de ringer också upp och kollar med dig om du är hemma innan de automatiskt kopplar in brandkåren.

Gör det lätt att hitta ditt hem

Ett annat smart råd är att placera ett synligt husnummer på sin fasad om någon snabbt måste hitta fram till bostaden. Det är en sak som kanske inte många tänker på, men som är något väsentligt för ett säkert hem. Stora och synliga nummer hittar man till exempel hos Fasaddekor.se. Att de syns tydligt är bra för exempelvis brandkår eller ambulans som kan behöva hitta fram på kort tid då det kan handla om minuter mellan liv och död.

Dra ur sladdar

För att göra ditt hem ännu säkrare kan du se till att alltid dra ur sladdar till elapparater, som mobilladdare och kaffekokare, när du inte använder dem. Det är något många idag glömmer. En del väljer dessutom att ladda sin mobil på natten, vilket kan vara farligt då man kanske inte märker om laddaren börjar brinna när man sover.