Home > Säkerhet > Skydda huset mot väder och vind

Skydda huset mot väder och vind

November 6th, 2014

Ett hus är ständigt utsatt för vädret och behöver lämpligt skydd för att inte förstöras. 

Taket

Varje år, gärna innan och efter vintern, ska man se över sitt tak. Skicket kan ändras snabbt och utan varning så det gäller att ha koll på läget. Det är lätt att saker går sönder eller skadas under stormväder också så där ska man också vara uppmärksam.

Börjar taket se slitet och gammalt ut så är det bättre att byta för tidigt än för sent. Taket är trots allt den enda saker som hindrar regnet och snön att ramla ned i huset. Det bästa valet man kan göra är en lite dyrare variant men som också håller längre och det är att lägga plåttak. Plåttak går att lägga i nästan alla lutningar och är man lite händig kan man lägga detta själv.

Fasaden

Färgen på fasaden är inte bara för att få huset att se fint ut, det är också en skyddande barriär mellan det nakna träet och vädret. Börjar tillräckligt mycket färg att flagna kan fukten söka sig in och det slutar med att hela brädan måste bytas ut. Träet tål fuktigheten i luften men inte regnvatten eller snö.

När det är dags att måla om så kan underarbetet skilja sig beroende på vilken färgtyp man använder. vissa gånger måste man skrapa av underliggande färg och i andra fall behöver man bara täcka över nakna träytor med grundfärg innan man kan sätta igång.

Fönster

Att skydda huset menas inte bara att skydda utsidan. Husets fasad och tak är till för att skydda innehållet. Därför ska man gärna ha treglasfönster som håller värmen mycket bättre. Gamla fönster kan få glipor mellan glas och trä där det läker in kalluft. Byt ur äldre fönster och låt gärna några fönster vara fasta. Om ett fönster inte går att öppna är det också tätare.

Grunden

Det är lätt att glömma grunden men den utsätts konstant för tryck och fukt. Har man en krypgrund, vilket många har, ska man vara extra noggrann och mäta fukthalten och se till att grunden inte läker eller har mögel. Ungefär vartannat hus med krypgrund har eller kommer att få problem och det kan bli väldigt kostsamt om man väntar för länge med att åtgärda det.